Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları

KRONİK YARA TEDAVİSİ VE AMELİYATLAR

Üç aydan uzun süredir mevcut yaralar kronik yara olarak sınıflanmaktadır. Kronik yaraların sebepleri diyabet gibi sistemik bir hastalık olabileceği gibi geçirilmiş bir operasyon veya iritan bir etmen sebebiyle oluşmuş lokal sebepler olabilmektedir. Yaraların iyileşmemesinin altında yatan sebepler belirlenmesi ilk aşamadır.

Ardından bu yaranın kendiliğinden yara bakımı ile kapatılıp kapatılamayacağı kararlaştırılır. Gerekirse ameliyat ile onarım tercihlerine geçilerek uygun seçenekler belirlenir. Çok geniş tedavi olanakları olmasına rağmen kronik yara bakımı artık neredeyse başlı başına bir disiplini ifade etmektedir.

Randevu almak isterseniz, sizi arayabiliriz.

European and Turkish Board Certified Plastic Surgeons

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Yeterlilik Belgesi

Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları Öncesinde

Hastaların sistemik geniş tetkikleri yapılmalı, yaralar takibe alınarak mikrobiyolojik etmenler veya deri kanseri gibi sebeplerin dışlanması için doku örnekleri toplanmalıdır. Sebeplerin belirlenmesi ardından hastanede tedaviye devam edilmelidir.

Özellikle kronik yaralar için yara debridmanı dediğimiz cerrahi temizlik işlemleri ameliyat koşullarında uygulanmaktadır. Son yıllarda negativ basınçlı yara bakım sistemleri geliştirilmiştir.

Ardından yara bakımında faydası olacak yara örtüleri veya büyüme faktörleri veya kök hücre ve biyoteknolojik üretilen ürünlerin kullanımlarına kadar bir planlama yapılır. Çoğu yara bu şekilde tedavi edilebilse de cerrahi vazgeçilmez yerini korumaktadır.

Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları
Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları

Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları Sırasında

Cerrahi olarak yaraların tedavisi temel olarak cerrahi temizlik başlıca olmak üzere, onarım ameliyatlarını içermektedir. Yara etkeni sebep ortadan kaldırıldıktan sonra veya kaldırılamasa bile sistemik durum kontrol altına alındıktan sonra temizlenen yara üzerine farklı vücut bölgelerinden alınan uyumlu dokular ile onarım uygulanmaktadır.

Burada ilk akla gelen deri bölgesi yaraları olduğu için deri greftleri (yamaları, aşıları) kullanılmaktadır. Fakat örneğin bir kemik yarası, radyasyon tedavisi sonrası oluşan bir yara veya bir ateşli silah yarasında tedavi seçenekleri ve uygulanacak dokular değişiklik gösterebilmektedir.

Burada öncelik hastanın vücut bütünlüğünün sağlanarak, uzuv/ fonksiyon kaybı olmaksızın rehabilite edilmesidir.

Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları Sonrasında

Yara onarımı sonrasında yaranın tekrar oluşumu engellenmeli, sebebe yönelik tedavilere geçilmelidir. Örneğin bir deri kanseri sonrası onkolojik tedavi önerilmesi, veya bir uzuv yarasından sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimlerine yönlendirilmesi gibi.

Onarım sonrası da yeni bir yara bakımı söz konusu olmakta, bu onarım ameliyatının başarısını doğrudan etkilemektedir. Cerrahi branşlar arasında plastik cerrahi yara bakımı ve yönetimi konusunda her zaman ilk danışılan branş olmuştur, bu sebeple hekiminiz ile görüşmeniz sayısız tedavi seçeneğini öğrenmeniz için ilk basamağı oluşturmaktadır.

Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları

Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları


Kanser Sonrası Meme Onarım Ameliyatları

Kronik Yara Tedavisi ve Ameliyatları

Size daha iyi hizmet sunmak için Leo Klinik web sitesinde çerezler kullanıyoruz. Web sitemizi kullanarak çerezlere izin vermektesiniz. Daha fazla bilgi gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.

Leo Klinik web sitesi içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.