ESTETİK CERRAHİ

BURUN ESTETİĞİ

MEDİKAL ESTETİK

DUDAK DOLGUSU
MEZOTERAPİ

REKONSTRÜKTİF CERRAHİ

BURUN ESTETİĞİ FONKSİYONEL BİR CERRAHİ Mİ, ESTETİK BİR CERRAHİ Mİ?

Burun estetiği ülkemizde en sık yapılan estetik ameliyattır. Artık, neredeyse herkesin çevresinde bu ameliyatı olmuş en az bir kişi var. “Rinoplasti”, “septoplasti”, “septorinoplasti” gibi tıbbi isimlendirmeler burun estetiği ameliyatı, burun perdesinin düzeltilmesi ya da her iki işlemin kombinasyonuna göre yapılır.

Burun hem fonksiyonel bir organ hem de yüz güzellik algısında major payı olan bir organdır. Nefes ve koku organıdır. Fonksiyonel olarak iyi çalışmayan bir burun nefes alma problemi yaratır. İyi nefes alamama da, hastalarda hava açlığı, uyku bozukluğu, stres, kilo alma problemleri, fiziksel performans kaybı ile sonuçlanır. Burundaki fonksiyonel problemler genellikle anatomik bozukluklarla ilişkilidir ve bunlar doğru cerrahiler ile telafi edilebilir.


Yüzün tam ortasında duran burnun şekli insanoğlu için tarih öncesi çağlardan beri önemli olmuştur. Büyüklüğü, sırt kemeri, uzunluğu, genişliği, burun deliklerinin şekli ve simetrisi, genel olarak yüz ile uyumu “normal” kabul edilen çizgilerin dışında olması insanlarda hep rahatsızlığa yol açmıştır. Estetik amaçlı burun ameliyatları tüm dünyada en sık uygulanan ve en eski estetik ameliyatlardandır.


Burun estetiği ameliyatları ile hem burun anatomisi düzeltilerek fonksiyonel rahatlama, hem de estetik müdahaleler ile istenilen şekilde burun oluşturmak mümkündür.

AÇIK / KAPALI BURUN ESTETİĞİ NEDİR?

Hekim-hasta iletişiminin artması, hastalar tarafından çok kolay ulaşılabilen ameliyat görüntüleri, hekimlerin sağlık çalışanı olmayanların kolayca ulaşabildiği platformlarda yaptıkları işlemleri daha detaylı sunmaları, hastaların da planlanan ameliyat konusunda söz hakkını, bilincini ve isteklerini arttırmakta.

Burun estetiği yaptırmak isteyen hastalar, olmak istedikleri ameliyatın şekline, öncelikle kendileri karar vermekte ve ona göre hekim arayışına girmektedir. Burada ilk olarak “açık ameliyat” / “kapalı ameliyat” kararını hastalar maalesef kendilerince vermekte ve bu şekilde devam etmektedirler.Öncelikle tanımlarsak, açık teknikte burun ucu altından küçük bir kesi yapılmakta, burun anatomik yapıları buradan açıkça görülerek ameliyat yapılmaktadır.

Kapalı teknikte ise dışardaki bu kesi olmayıp, burun içinden yapılan ilave kesiler ile ameliyat yapılmaktadır. Ciltte bir kesi olmadığı için kapalı teknik sonrası ödemlerin daha hızlı gerilediği doğrudur. Ama her hastada tablo farklı olmaktadır. Hastalarımıza genel olarak “açık” ya da “kapalı” konusuna çok takılmamalarını önermekteyiz. Çünkü uzun vadede iki ameliyat arasında hasta için bir fark olmayacaktır. Önemli olan ameliyat olacağı hekim ile arasında doğru bir iletişim sağlayabilmesidir.

BURUN UCU ESTETİĞİ (TİPPLASTİ) NEDİR?

Burun anatomik olarak burun sırtı, yan duvarları, burun kanatları, burun ucu, kolumella(iki burun deliğini ayıran kısım) gibi alt bölümlerden oluşur. Burun sırtı dediğimiz, kemik ve kıkırdaktan oluşan kısmın anatomik bozuklukları eğrilik, burun kemeri, çöküklük, yükseklik olabilir. Fakat bazı hastalarda burun sırtı şekli son derece muntazam olup, sadece burun ucu estetik olarak hoş olmayabilir.

Örneğin büllöz yani kaba ve geniş burun ucu, asimetrik, şekilsiz ya da fazla büyük burun delikleri, önceden geçirilmiş ameliyatlara bağlı mandal burun ucu deformitesi, fazla uzun ya da basık ve yayvan burun ucu gibi. Bu hastalarda tam bir rinoplasti/septorinoplasti ameliyatı uygulamayıp tipplasti dediğimiz burun ucu düzeltme ameliyatı yeterli olabilir.

Burada üzerinde duracağımız konu, bu hasta grubunun çok sınırlı olduğu ve her ne kadar küçük bir işlem gibi dursa da sonuçta bir ameliyat olduğudur. Lokal anestezi altında tipplasti yapılmaktadır ancak kişisel tercihimiz tipplastinin genel anestezi hiç değilse sedasyon altında yapılmasıdır.

PRİMER / SEKONDER / TERSİYER / KUARTERNER RİNOPLASTİ AMELİYATLARI NEDEN FARKLIDIR?

Her ameliyatta ameliyat bölgesine daha önceden işlem yapılmış olması cerrahı zorlar. Her müdahale sonrası fibröz (iyileşmiş yara dokusu) gelişir, anatomik yapılan yer değiştirebilir, ikincil müdahalelerde sürprizler yaşanabilir. Ancak rinoplasti/septorinoplasti ameliyatlarının revizyon cerrahileri özellikler konuşulur. Zaten küçük bir organda sınırlı kesiler ile yapılan bir ameliyatın tekrarı zorlayıcı olabilir.

Özellikle önceki ameliyata ait raporlar yoksa cerrah masada neyle karşılaşacağını önceden bilemez. Ciddi anlamda kıkırdakları çıkartılan bir burunda revizyon cerrahisinde kıkırdak gerekirse kulak ya da kaburga gibi ikinci alanlar ameliyata dahil edilebilir. Estetik burun cerrahisinde ilk ameliyat en kolayıdır, ikinci daha zor, üçüncü daha da zor ve bu sayı arttıkça hem ameliyat güçleşir hem de ameliyat sonrası oluşacak komplikasyonların riski artar.

AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ NASIL YAPILIR? KİME YAPILIR?

Burun estetiği denilince akla ilk ameliyat gelir ve bu son derece doğrudur. Ameliyat kadar burnu istenilen şekle sokmanın başka bir yolu yoktur. Ancak son yıllarda estetik amaçlı burun dolgusu uygulamaları da son derece popüler. Burun dolgusu endikasyonları sınırlıdır. Öncelikle burunda ufak değişiklik yapmak isteyen ancak kesinlikle ameliyat olmak istemeyen hastalara burun dolgusu uygulanabilir. Burun dolgusu, buruna ilave madde eklenerek yapılan bir işlemdir.

Yani çok büyük burunlar için uygun değildir. Sadece burun estetik üniteleri arasında ebat uyumsuzlukları gidermek için kullanılabilir. Örneğin küçük bir kemeri olan hastanın kemerin üstü ve altında kalan alanlara dolgu yapılarak kemerin kamufle edilmesi mümkündür. Yine dolgu ile burun ucu belirginleştirilip sivriltilebilir.

Başka bir grup ise daha önceden ameliyat olmuş, hoşnutsuzlukları var ancak tekrar ameliyat olmak istemiyor. Bu hastalarda sıklıkla burun sırtını yükseltmek, kemiklerdeki asimetri ya da düzensizlikleri saklamak amaçlı dolgu uygulanır. Burun dolgusu da tüm diğer dolgular gibi geçicidir. Yıllık tekrar gerektirir.

ERKEK BURUN ESTETİĞİNDE NELER ÖNEMLİDİR?

Erkekler estetik olmaz yargısının artık tamamen kalktığını düşünüyoruz. Erkekler en sık burun estetiği yaptırmaktadır. Erkek hastaları en çok tedirgin eden nokta ameliyattan sonra yüzüyle uyumsuz, “kadınsı bir burun olur” korkusudur. Erkek ve kadın yüz anatomisi belirgin farklılıklar gösterir. Erkek hastalarda burun estetiği yapılırken de bu farklılıklara uygun planlama yapılır.

Örneğin kadınlarda burun ucu dudak ilişkisi geniş açı iken erkekte dik açı daha doğru olacaktır. Yine kadınlarda burun sırtında hafif bir kavis arzulanırken erkek hastalarda burun sırtının oyuk değil düz olmasına özen gösterilir. Hastanın yüzüne oranla burun fazla küçültülmeden ameliyat tamamlanır.

BURUN ESTETİĞİ SONRASI NELER OLUR?

Burun ameliyatı sonrası hastalar genellikle bir gece hastane yatışını takiben taburcu edilirler. Cerrahın tercihine göre 3., 5., veya 7. Günde genelde ilk kontrol yapılır. Eğer alçı, atel ya da tampon konulduysa kontrolde çıkarılır. Hastaların çok çekindiği tampon çıkartılması genellikle ağrısızdır.

Eskiden burun ameliyatıının olmazsa olmazı alçı ve tamponların kullanımı giderek azalmaktadır. Ameliyat sonrası doktorun önerilerine uymak, ilaçları tam ve doğru kullanmak, burnu erken dönemde gelebilecek darbelere karşı korumak ameliyat sonucunun güzel ve kalıcı olması için çok önemlidir. Burun estetiği sonucu burnun tam şekline oturması özellikle kalın derili hastalarda 6 ay-1 yıl sürebilir.

BURUN ESTETİĞİ FİYATLARI NEDİR?

Burun estetiği ameliyatları fiyatları hastadan hastaya ve hekimden hekime değişiklik gösterebilir. Hasta, ameliyat olacağı hekimi seçerken fiyata göre değil, hekim ile kurduğu iletişime, hekimin tecrübesine, referanslarına göre karar vermelidir. Burun estetiği ameliyatları fiyatlarını öğrenmek için kliniğimizi arayarak bilgi alabilirsiniz.

Randevu almak isterseniz, sizi arayabiliriz.

Size daha iyi hizmet sunmak için Leo Klinik web sitesinde çerezler kullanıyoruz. Web sitemizi kullanarak çerezlere izin vermektesiniz. Daha fazla bilgi gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.

Leo Klinik web sitesi içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.