Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi

REKONSTRUKTİF CERRAHİ > YANIK TEDAVİSİ

GEÇ DÖNEM SEKELLERİN DÜZELTİLMESİ

Yanık sonrası akut tedavisi yapılmış, yaralar tamamen kapanmış, yara iyileşmesi tamamlanmış hastaların, yanığa bağlı vücudunda kalan deformiteler yanık sekelleridir.

Randevu almak isterseniz, sizi arayabiliriz.

European and Turkish Board Certified Plastic Surgeons

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Yeterlilik Belgesi

Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi Öncesinde

Yanık sekelleri, hastalarda estetik kaygı nedeniyle, fonksiyon kaybı nedeniyle ya da ikisinin beraber olması nedeniyle tedavi edilme ihtiyacı uyandırabilir.

Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi
Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi

Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi Sırasında

Yanıklar yara bakımı ile iyileşse de doku yaması (greft) ihtiyacı duymuş olsa da iz kalabilir. Bu izler tipik olarak, derinin kalanından daha koyu renkte, ciltten kabarık, sert dokular şeklindedir.

Günümüz şartlarında bu ve benzeri izler için uygulanabilecek en iyi medikal tedavi silikondur. Silikon içeren kremler ya da daha şiddetli olgularda silikonlu yaprak örtüler önerilir. Düzenli silikon kullanımı hem bu kabarıklığı azaltır hem de nedbe dokusunun rengini açar.


Yanık eğer el parmakları, dirsekler, dizler, ayak bilekleri gibi oynar eklem içeren bir bölgede olduysa, erken dönemde buna göre bir tedavi planlanmalı, devamında hasta önerilen egzersizlere bağlı kalmalıdır.

Özellikle pediatrik yaş grubunda ve tedaviye uyumsuz hasta gruplarında ilerleyen dönemlerde bu alanlarda sekeller oluşabilir. Eklemin iç tarafındaki deriler kısalarak, eklem açıklığının tamamına izin vermeyebilir. Bu vakalara mümkün olduğunca erken müdahale etmek gerekir.

Çünkü deri kısalığını takiben kaslar kısalıcak, belki eklem kireçlenecek ve tedavi çok daha komplike, çoğu zamanda yetersiz bir hal alacaktır. Bu hastalarda kısa olan dokular açılır, vücudun başka yerinden getirilen dokularla da yaralar kapatılır.


Yanık sonrası oluşan bir başka problem “skatrisyel allopesi”dir. Yani yara izine bağlı saç çıkmamasıdır. Saçlı deride oluşan tam kat yanıklarda, bu alan tedavi edilse de saç kökleri artık olmadığı için saçsız alanlar oluşacaktır. Bu alanlara saç ekimi de başarılı olmaz. Özellikle bu grup hastalarda “balon tedavisi” olarak bilinen “ekspander” uygulamaları çok başarılı sonuçlar verir. Aralarında 2 ay süre olan en az iki seans cerrahi gerektiren bir tedavidir.


Yanıkların atlanmaması gereken bir diğer sekeli “Marjolin ülseri”dir. Oldukça nadir görülmekle birlikte çok agresif seyreden bir deri kanseridir. Tipik olarak eski yanık ve yara zemininde gelişir. Yanık travması ile Marjolin ülseri arasındaki zaman 30-50 yılı bulabilir. Yanık ya da eski yara zemininde gelişen her türlü yara için en kısa zamanda hekime başvurmak ve bu alandan biyopsi alınarak tanı konulması gereklidir.

Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi Sonrasında

Yanık hastaları hem fiziksel hem psikolojik sekelleri nedeniyle uzun dönem takip edilmelidir. Yanığa bağlı fonksiyonel ve estetik kayıpları çoğu kez aşamalı rekonstrüksiyon işlemleri gerektirecektir.

Hem yapılan rekonstrüksiyonların takibi hem de oluşabilecek malign lezyonların yakalanması amacıyla hasta-hekim ilişkisi aksatılmamalıdır.

Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi

Akut Dönem Tedavi


Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi

Geç Dönem Sekellerin Düzeltilmesi

Size daha iyi hizmet sunmak için Leo Klinik web sitesinde çerezler kullanıyoruz. Web sitemizi kullanarak çerezlere izin vermektesiniz. Daha fazla bilgi gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.

Leo Klinik web sitesi içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.